GABA

Mi a GABA (neurotranszmitter)? Kapszula felülvizsgálat, vélemények

A gamma-aminovajsav (GABA) egy természetesen előforduló aminosav, amely neurotranszmitterként működik az agyban. A neurotranszmitterek kémiai hírvivőként működnek. A GABA-t gátló neurotranszmitternek tekintik, mivel blokkol, vagy gátol bizonyos agyi jeleket, és csökkenti az idegrendszeri aktivitást.

Amikor a GABA egy GABA-receptornak nevezett fehérjéhez kötődik az agyban, nyugtató hatást fejt ki. Ez segíthet a szorongás, a stressz és a félelem érzésein. Segíthet a rohamok megelőzésében is.

GABA 750 mg iHerb
GABA 750 mg
⚡️ Segít a depresszióban ⚡️
⚡️ Csökkenti a stresszt és a szorongást ⚡️
⚡️ Javítja az alvást ⚡️
⚡️ Relaxál és megnyugtat ⚡️
⚡️ Erősíti a koncentrációt ⚡️
❤️ Nagyon ajánlott! ❤️
➡️ További információ és vásárlás az iHerb oldalon ⬅️

E tulajdonságainak köszönhetően a GABA az utóbbi években szintén népszerű étrend-kiegészítővé vált. Ez részben azért van, mert nem sok élelmiszerforrásból áll rendelkezésre. A GABA-t csak az erjesztett élelmiszerek tartalmazzák, mint például a kimchi, a miso és a tempeh.

De mennyire működnek ezek a kiegészítők? Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg a GABA-kiegészítők lehetséges előnyei mögött álló tudományról.

A γ-aminovajsav vagy gamma-aminovajsav, általában GABA rövidítéssel ismert, a γ-aminovajsav leggyakoribb formája.

Miért szednek az emberek GABA-kiegészítőket?

A Gallup éves globális érzelmi jelentése szerint[1]Gallup 2020 Global Emotions Report: https://www.gallup.com/analytics/324191/gallup-global-emotions-report-2020.aspx a felnőttek több mint 40%-a világszerte arról számolt be, hogy 2020-ban rekordmagas stressz-szintet él át. Ez a szám a világjárvány miatt lehet, hogy megemelkedett, de 2015 óta folyamatosan emelkedik. Különösen az amerikaiaknál hihetetlenül magas a stressz szintje. A krónikus stressz pedig a test szinte minden részében problémákat okoz, ami drámaian befolyásolja az életminőséget.

Krónikus vagy alacsony szintű stressz idején – vagy ha javítani szeretné alvását, ami szintén segíthet a stressz enyhítésében, és fordítva – a szervezet egyik legjobb építőkövéhez fordulhat: GABA. A GABA, vagyis a gamma-aminovajsav egy aminosav és az agyad elsődleges gátló neurotranszmittere. Kiegészítőként számos okból szedik, azzal az átfogó céllal, hogy segítsen abban, hogy a nap folyamán jobban összpontosítson.

A GABA természetes nyugtató hatása az agyra számtalan állításhoz vezetett a GABA-kiegészítők stresszcsökkentő hatásáról. A túl sok stressz többek között rossz alvással, gyengébb immunrendszerrel és a depresszió magasabb kockázatával hozható összefüggésbe. Emellett bizonyos betegségekben szenvedő embereknél alacsonyabb lehet a GABA szintje. Néhány ilyen állapotok közé tartoznak:

  • rohamos rendellenességek
  • mozgászavarok, mint például a Parkinson-kór
  • figyelemhiányos hiperaktivitási zavar
  • szorongás
  • pánikbetegség
  • hangulatzavarok, például depresszió

Néhányan, akik ilyen betegségben szenvednek, GABA-kiegészítőket szednek, hogy segítsenek kezelni a tüneteiket.

Mennyire hatékonyak a GABA-kiegészítők?

A GABA-kiegészítők hatékonyságáról nem sokat tudunk. Valójában a szakértők nem tudják, hogy a GABA valójában mennyi GABA jut el az agyba, amikor kiegészítőként vagy élelmiszerként fogyasztják. Egyes tanulmányok azonban a GABA-kiegészítők szedésének pozitív hatásairól számolnak be. Íme, néhány kutatási eredmény a GABA népszerűbb felhasználási módjairól:

Fokozott gondolkodási és feladatteljesítési képességek

Egy 2015-ös tanulmány[2]γ-Aminobutyric acid (GABA) administration improves action selection processes: a randomised controlled trial. Laura Steenbergen, Roberta Sellaro, Ann-Kathrin Stock, Christian Beste & Lorenza S. Colzato: https://www.nature.com/articles/srep12770 szerint egy személy napi 800 milligramm (mg) GABA-kiegészítéssel javította a prioritások felállításának és a cselekvések megtervezésének képességét. Bár a vizsgálat kicsi volt, mindössze 30 egészséges önkéntes bevonásával, megmutatta, hogy a GABA-pótlás hogyan segítheti elő a fokozott gondolkodást.

Stresszcsökkentés

Egy régebbi, 2012-es tanulmány[3]Oral intake of γ-aminobutyric acid affects mood and activities of central nervous system during stressed condition induced by mental tasks. A. Yoto, S. Murao, M. Motoki, Y. Yokoyama, N. Horie, K. Takeshima, K. Masuda, M. Kim & H. Yokogoshi: https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-011-1206-6 szerint napi 100 mg GABA szedése segített csökkenteni a mentális feladatok miatti stresszt. Mint sok más, a GABA-val kapcsolatos tanulmány, a vizsgálat is kicsi volt, és mindössze 63 résztvevővel készült.

Edzés regenerálódás és izomépítés

Egy 2019-es kutatásban[4]Oral Supplementation Using Gamma-Aminobutyric Acid and Whey Protein Improves Whole Body Fat-Free Mass in Men After Resistance Training. National Library of Medicine. Maya Sakashita, Utano Nakamura, Noriko Horie, Yasuhiro Yokoyama, Mujo Kim and Satoshi Fujitab: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6522239/ 21 egészséges férfit kértek fel arra, hogy 12 héten át naponta egyszer tejsavófehérjét vagy tejsavófehérjét plusz GABA-t tartalmazó kiegészítőt szedjenek.

A résztvevők hetente kétszer végezték el ugyanazokat az ellenállóképességi gyakorlatokat, és a kutatók mérték az eredményeket. A kutatók megállapították, hogy a tejsavófehérje és a GABA kombinációja megnövelte a növekedési hormon szintjét a tejsavófehérjéhez képest.

Bár ez egy másik kis tanulmány volt, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a GABA-kiegészítők segíthetnek az izomépítésben és az edzés utáni regenerálódásban. Azt javasolták, hogy a kutatók végezzenek további vizsgálatokat.

Szorongás

Egy 2006-os cikk szerint két nagyon kis tanulmány megállapította, hogy azok a résztvevők, akik GABA-kiegészítőt szedtek, stresszes események során jobban érezték magukat ellazultnak, mint azok, akik placebót vagy L-theanint, egy másik népszerű kiegészítőt szedtek.

A cikk azt is megjegyzi, hogy a nyugtató hatás a kiegészítés bevétele után egy órán belül érezhető volt.

Magas vérnyomás

Néhány kisebb, régebbi vizsgálatban értékelték a GABA-tartalmú termékek vérnyomáscsökkentő alkalmazását.

Egy 2003-as tanulmány szerint egy GABA-t tartalmazó erjesztett tejtermék napi fogyasztása két-négy hét után csökkentette a vérnyomást enyhén emelkedett vérnyomású embereknél. Ezt egy placebóval hasonlították össze.

Egy 2009-es tanulmány szerint a GABA-tartalmú Chlorella-kiegészítő napi kétszeri szedése csökkentette a vérnyomást a határesetben magas vérnyomásban szenvedőknél.

Álmatlanság

Egy 2018-as kis tanulmányban[5]Safety and Efficacy of Gamma-Aminobutyric Acid from Fermented Rice Germ in Patients with Insomnia Symptoms: A Randomized, Double-Blind Trial. National Library of Medicine. Jung-Ick Byun, Yu Yong Shin, Sung-Eun Chung, and Won Chul Shin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6031986/ azok a résztvevők, akik lefekvés előtt egy órával 300 milligramm (mg) GABA-t vettek be, gyorsabban elaludtak, mint azok, akik placebót szedtek. Négy héttel a kezelés megkezdése után javuló alvásminőségről is beszámoltak.

GABA neurotranszmitter

GABA kiegészítő: vásárlói vélemények

Vannak olyan pillanatok az életben, amikor lehetetlen elaludni, jóval éjfél után elalszol, aztán másnap teljesen kimerült vagy, túlterhelt, és egyáltalán nem vagy képes dolgozni. Azt hiszed, hogy eljön az este, és aznap este gyorsan elalszol, de nem így történt. Nem akarok altatót szedni, felhívtam a figyelmet a GABA-ra. A gamma-aminovajsav (GABA) részeként javítja az agyi keringést, csökkenti a szorongást, nyugtató hatású, segít a depresszió és az álmatlanság esetén. Normalizálja a glükózszintet. A kapszulák kis méretűek, nincs nyelési probléma. 1 kapszulát vett be lefekvés előtt. A hatás azonnal érezhető, gond nélkül elaludt, felébredt is, napközben nem volt álmosság. Ahhoz, hogy én magam is észrevegyem a kiegyensúlyozottabb állapotot szedés közben, nem mondom, sem, valószínűleg a teljes nyugalomhoz napi 2 kapszulát kell bevenni. Jó gyógyszer. Tetszik kérem!

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

GABA 750 mg iHerb
GABA 750 mg
⚡️ Segít a depresszióban ⚡️
⚡️ Csökkenti a stresszt és a szorongást ⚡️
⚡️ Javítja az alvást ⚡️
⚡️ Relaxál és megnyugtat ⚡️
⚡️ Erősíti a koncentrációt ⚡️
❤️ Nagyon ajánlott! ❤️
➡️ További információ és vásárlás az iHerb oldalon ⬅️

Én egy diszfunkcionális családból származom. Egész életemben krónikus depresszióval, szorongással, alvászavarral, öngyilkossági gondolatokkal, ADHD-val küzdöttem. Ez volt az életmódom. Soha nem kerestem terapeutát. Nyilvánvaló bizalmi problémáim vannak és nem engedhetem meg magamnak. A könyvek az én terapeutám. Nemrégiben volt 2 két vetélésem. Aztán elkezdtem az egészségügyi utazásomat. Tudatára ébredtem a kognitív fejlődési problémáimnak az alakuló éveimben, valamint az olyan fizikai problémáknak, mint az adrenalin fáradtság, a bélrendszer károsodása, a hormonális egyensúlyhiány stb. (mind a toxikus környezetben való tartós élet mellékterméke), amelyek együttesen hozzájárulnak a neurotranszmitterek hiányos termeléséhez. Soha nem gondoltam, hogy lehetséges a depresszióból felépülni. Először július 12-én este vettem be ezt a tablettát. Másnap reggel sírtam az örömtől! Először tapasztaltam meg, milyen “normális embernek” lenni. Úgy éreztem, mintha egy sötét felhő elszállt volna. Azt is megértettem, hogy a legtöbb normális ember miért nehezen érti meg a depressziót.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Az elmúlt 4 évben, miután a fiam balesetben meghalt, depressziósnak és reménytelennek éreztem magam. Soha nem tudtam túllépni a gyászon, és nem tudtam racionálisan gondolkodni róla. Amikor megpróbáltam, csak sírtam órákig. Próbáltam sportolni, egészségesen táplálkozni, vitaminokat szedni, korán kelni az ágyból, de ezek a dolgok nem váltak be a várt módon, mivel az elmém mindig “homályos” volt, és nem tudtam rendesen gondolkodni vagy koncentrálni. Képes voltam 12 órát aludni egyfolytában, és soha nem éreztem magam kipihentnek. Miután ezt 3 napig szedtem, egy nap hirtelen felébredtem az ébresztőórám előtt, és úgy éreztem, hogy minden normális, és hogy minden, amit az elmúlt 4 évben éltem, csak egy rémálom volt. Azt is éreztem, hogy kipihent vagyok, miután csak 7 órát aludtam. Most már tudok a fiamra gondolni és arra, hogy mennyire hiányzik, de racionálisan gondolkodom és végre megvan a gyászidőszakom. Végeztem néhány tesztet ezzel a kiegészítéssel, és nem működik nagyon jól, hacsak nem edzek legalább heti 3 alkalommal. Nem vagyok biztos benne, hogy depresszióm vagy bipoláris zavarom volt, de bármi is volt, most már elmúlt. Én 1 kapszulát veszek be alvás előtt és még egyet az úszás után.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Egész életemben komoly problémáim voltak az álmatlansággal, de végre megtaláltam azokat a termékeket, amelyek visszahoznak az álomba. Az a problémám, hogy az éjszaka közepén felébredek, és nem tudok visszaaludni azután. Most 500 mg GABA-t szedek, PS (foszfatidilszerin) 100 mg-mal és 250 mg magnézium-glicinátot, és ez kiüt az éjszaka hátralévő részére, anélkül, hogy reggel álmosnak érezném magam. A magnézium annyira fontos, ha csak 1 kiegészítőt kell szedni, akkor a Magnézium-glicinát az! Ne használja a DHL-t, mivel a Kanadába történő szállítás módja már nem jó. Drága közvetítői díjakat számítanak fel, és ki kell töltenie egy meghatalmazást, és meg kell adnia a bizalmat nekik egy hitelkártyaszámmal, és akár 2 hétig is várnia kell a nyugtára. A legutóbbi 200$-os rendelésemnél az IHERBS-től 85$ adót és közvetítői díjat számoltak fel, amikor az adóknak önmagukban 30$ körül kellett volna lenniük. Azt javaslom, hogy használja a postát (USPS), ez tovább tart, de jó eséllyel nem kell külön fizetnie, ha egyszer eléri a vámot.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

15 évig álmatlanságban szenvedtem a fibromyalgia miatt, és súlyos szorongásos zavarom is van a PTSD miatt. A GABA-t akkor fedeztem fel, amikor a Valium (amit szedtem) működésének kutatásakor fedeztem fel. Most már közel 2 éve szedem a GABA-t, és működik. Megoldotta az álmatlansági problémámat, és jelentősen megnyugtatott. Csak éjszaka szedem, mert nagyon álmos leszek tőle (számomra ez a lényeg.) Úgy tűnik, hogy nincsenek mellékhatásai, kivéve egy alkalmi rövid bizsergést, amikor éhgyomorra veszem be. Másnap nem leszek tőle “másnapos”. Az egyetlen problémám az volt, amikor megpróbáltam abbahagyni a szedését cold turkey – a szorongásom visszatért. A másik probléma az volt, amikor bevettem, és utána megpróbáltam ébren maradni. Nyilvánvaló, hogy alkohollal, drogokkal, Benadryllel vagy bármilyen más depresszív szerrel való keverés nem jó és nem szükséges. Nagyon ajánlom ezt a terméket. A teljes hatás eléréséhez kb. 2-3 hét kellett, de kezdettől fogva segített.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Néhány terméket együtt használok, és látom, hogy hatással van a hangulatomra! Boldogabb, energikusabb, pozitívabb vagyok…! Napközben DOPA MUCUNA-t, DMAE-t és GABA-t használok, lefekvés előtt pedig 5-HTP-t és SAMe-t. Néha kihagyok belőle valamennyit, de az eredmények így is megvannak. Szeretem az egészet, és továbbra is használni fogom (kivéve talán a SAMe-t, mert túl drága, és nem látok túl sok különbséget, ha csak 5-HTP-t használok).

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

A férjem évekig szedett altatót. Annak ellenére, hogy az orvosa azt mondta neki, hogy ezek nem okoznak függőséget, egyszerűen nem tudott aludni nélkülük. Végül úgy döntöttünk, hogy kell lennie egy jobb megoldásnak. Némi utánajárás után úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a GABA-t. Nos, ez azonnal megtette a hatását! Nem volt semmilyen elválasztási időszak, csak egy éjszaka vette be a GABA-t, és úgy aludt, mint egy kisbaba. Lefekvés előtt egy órával 3 kapszulát vesz be. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki alvásproblémákkal küzd, vagy azoknak, akik szeretnének leszokni azokról a szörnyű gyógyszerekről.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Nem is tudtam, hogy mennyire hiányos vagyok a GABA-ban. Egészségügyi orvosom azt javasolta, hogy két héttel ezelőtt rendeljek az Önök oldaláról (ahogy ő is). Napi egy kapszulát kezdtem el szedni, most már kettőt szedek, naponta kétszer, éhgyomorra. A meleg érzés az arcomban és a testemben egészen üdítő, és sokkal világosabbnak és élesebbnek érzem magam. Úgy döntöttem, hogy otthagyom a munkámat, visszavettem az alkoholt és izgatottan várom az életem új fejezeteit. Nyilvánvalóan sok változó van az életben, azonban a szemeim csillognak, és a fizikai érzés nagyon határozottan pozitív. Nagyon köszönöm, hogy nagyszerű terméket, ingyenes szállítást és gyors szállítást (& egy kis ajándékot) biztosítanak! Minden jót a csapatodnak, sok szeretettel!

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Néhány évvel ezelőtt súlyos pánikbetegséget diagnosztizáltak nálam, és a pszichiáter, akihez jártam, benzodiazepineket akart adni, de mivel gyógyulófélben lévő függő voltam, nem akartam szedni őket. A GABA-t egy neurotranszmitterekkel foglalkozó tanfolyam során ismertem meg. Úgy tapasztaltam, hogy gyönyörűen működik a szorongásomra. Igazi istenáldás volt számomra, anélkül irányítja a szorongásomat, hogy igazán nyugtatna. Eredetileg egy gyógynövényszakértőtől szereztem be, aki az orromon keresztül számolt fel érte, aztán rátaláltam az iHerb.com-ra. Kiváló ár-érték arány, kiváló szolgáltatás, megkaptam a csomagomat, amikor kellett volna… semmi gond, semmi felhajtás. Azóta már a többi gyógynövény-kiegészítőmet is onnan szerzem be.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Szerelmes vagyok a GABA-ba! Az egész családom használja, ha szükséges. Tényleg nagyon nyugtató megkönnyebbülést ad körülbelül 20-30 percen belül. Tényleg érezhető, hogy működik; egyfajta bizsergő érzés fut végig a testén, ami először egy kicsit furcsa, de mégis pihentető. Csak győződjön meg róla, hogy a) a megfelelő adagot kapja magának és/vagy gyermekeinek, b) a legtöbbet a pénzéért.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Minden más gyógyszert elvettünk, mert ez az egyetlen dolog, ami eredményt hozott a fiunknak. Ez egy kiváló termék, és az ára a legjobb, amit világszerte láttam. Fel fogok még raktározni néhányat NAGYON MOST A KÉSZLETÜNK ELFogyott, ezért rendeltem még 4 db-ot ebből. A feleségem, akinek depressziója van, szedi őket, és persze az én néhány ADD-vel szedi őket, és én, egy 41 éves férfi, és én is szedem, hogy nyugodtabbnak és koncentráltabbnak érezzem magam, és tényleg működik! Kevesebb feszültség és szorongás, alacsonyabb szívritmus, jobb stresszkezelő képesség, sokkal jobb tartósság, amikor unalmas, de fontos munkát végzek, mint a könyvelés. Mivel saját cégem van, és még mindig teljes munkaidőben dolgozom elektronikai javítóként, ezek a Gaba tabletták tényleg segítenek a dolgok magaslatán maradni.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Pánikrohamaim körülbelül három évvel ezelőtt kezdődtek. Soha nem tudtam, hogy az emberek min mennek keresztül velük, és könnyelműen elhessegettem őket. Egészen addig, amíg nekem nem volt egy. Soha többé. Éjszaka törtek rám, és sok órán át tartottak. Rémisztő dolog átélni őket. Hetente egy 1,75 literes üveg vodkával kezeltem magam. Egyszerre 5-6 jiggert ittam (jigger=1,5 uncia), és a rohamok egyre rosszabbak lettek. Sokkal rosszabbak lettek. Megrendeltem a GABA-t. Amióta kinyitottam a GABA üvegét, nem ittam semmit. Már nem stresszelek (annyira). Az éjszakáim békésen telnek. Teljesen önpusztító üzemmódban voltam, mielőtt rátaláltam erre a termékre. Nincs többé. Figyeljetek arra, amit mondok, emberek… működik. Egyszerű és világos. Működik.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Ezt a terméket hatékony megoldásnak találtam a szorongásomra. Néhány hónapja szenvedek intenzív szorongásos rohamok, néhány más kevésbé akut és gyors intenzív annál több maradnak napokig. Amikor elkezdtem szedni GABA volt nagyon erős támadás és akut szorongás mellett egy nagy nyugtató. Csökkentettem az adagot, amíg el nem éri az ideálisat. Ma 1 / 3 vagy 165mg + / – 1 óra GABA-t veszek lefekvéskor. És most úgy érzem, hogy olyan könnyű hatások és jótékonyan hat a szorongásomra. Nally, 500mg hatás ellentétben velem, adott nekem sok szorongás, már egy adag 165mg’m dózisban nagyszerű eredményeket. Én ajánlom.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Tudom, hogy van némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a GABA-kiegészítők képesek-e átjutni a vér-agy gáton, így a hatások nagy része placebónak tudható be. Nekem azonban csodákat művel az alvással. Melatonint már használok (anélkül csak 4-6 órát alszom), de két problémával: Az egyik a melatonin ciklikusan kellene, de ha szüneteltetem, nem tudok aludni (mint korábban). Emellett néha szörnyű álmokat látok, és gyakran ébredek száguldó szívvel és gondolatokkal. Ez a kiegészítés mindkettőre segített, így most megpróbálom mindkettőt ciklikusan adagolni, és úgy tűnik, elég jól működik. A GABA-t csak lefekvéskor használom, mivel lelassítja a gondolataimat (ami jó, ha szorongásod van, de nem mindenkinek). Arra is figyelni kell, hogy ne halmozódjon fel a szervezetben, ezért jó, ha van egy kis idő a kiegészítőről. Egyesek azt javasolják, hogy minden másnap használjuk, mások, hogy kevesebb mint egy kapszulát (vagy mindkettőt). Újra fogom vásárolni.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Korábban már ismertem a GABA-t, mint stressz elleni kiegészítőt, amelyet itt Japánban csokoládétermékekhez adnak, hogy segítsen megbirkózni a stresszel. Japánban az emberek általában hosszú órákat dolgoznak, és ez engem, mint PCOS-ben szenvedőt is megvisel. Még egy hónap sem telt el azóta, hogy elkezdtem szedni ezt a kiegészítőt, és még mindig nem alszom jól, de egy dolgot elmondhatok, hogy a szedése után, még ha nem is vagyok képes 8 órát vagy többet aludni, ébredéskor kevésbé érzem magam fáradtnak. A melatoninnal és a glutationnal együtt iszom éhgyomorra közvetlenül lefekvés előtt. Nem vagyok tőle álmos, ellentétben azzal, amit mások állítanak, de ez valószínűleg azért van, mert nekem súlyos álmatlanságom van, de azt mondhatom, hogy segít a relaxálásban, mivel nem voltak szorongásos rohamaim az ágyban (ami sokszor előfordul, amikor nem ittam). Egyelőre továbbra is szedni fogom. Elkezdtem a férjemnek is adni, hogy segítsen neki a nyugodt pihenésben.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

A GABA-t többek között egy táplálkozási szakértő ajánlotta nekem a fogyás és a sovány izomtömeg építése érdekében. Már egy hónapja szedem (naponta háromszor éhgyomorra). Eredmények. Az esti adag (lefekvés előtt bevéve) meglepett, mert hosszú idő óta először alszom jól és ébredek felfrissülten. (Krónikus álmatlanságban szenvedek). Azt hittem, hogy ez a csodálatos alvás egy mellékhatás, de valójában most olvasom, hogy ez az elsődleges célja ennek a kiegészítőnek. Nem vagyok biztos a fogyás hatásában, mert fogyok, és elég jól, de lehet, hogy azért, mert időszakos böjtöt is végzek. Talán a GABA is hozzájárul ehhez, de ezt nem tudom mérni. Az azonban, hogy egész nap egy rendkívül stresszes életben a jólét érzését érzem, határozottan mérhető.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Nem vagyok benne biztos, hogy egy napot is kibírnék ezek nélkül. Naponta háromszor 3-at szedek. A szorongásom kezdett kicsúszni a kezemből. Nem vagyok hajlandó elmenni egy orvoshoz, hogy gyógyszereket kapjak, ezért mindig keresem a módját, hogy segítsek anélkül, hogy elmennék. Olvastam a Gaba-ról és azonnal megrendeltem. Ez szó szerint megmentette az életemet. A szorongásom szinte megszűnt, és most már nem tör ki rajtam kiütés, és nem remegek a szorongástól. Ha nem szedem, akkor is hatalmas különbséget veszek észre. Kipróbáltam a 750 grammot (egy 500 grammos üveg után), naponta kétszer, és ez a potenciál nem vált be nekem… Visszamentem az 500 grammra, napi háromszor, és visszaálltam a helyes útra.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Bevettem ezt, és nem csinált semmit, bevettem egy másik alkalommal, és annyira tisztának éreztem magam – nem emlékszem, hogy valaha is ilyen tiszta lettem volna, teljesen megszabadultam az agyi ködtől, amiről nem is tudtam, hogy van. Bevettem egy másik adagot, de nem csinált sokat, nem tudom, még nem jöttem rá, hogyan lehet a legjobban bevenni, de jó, ha a megfelelő módon tudod bevenni, óvatos lennék a túl sok bevétellel, ez erős, kísérletezz vele – ha jól tudod csinálni, akkor félelmetes! Én úgy találtam, hogy ez nem okoz függőséget, de kb. 2 napig a szedése után úgy éreztem, hogy nem tudok tisztán gondolkodni, de ez elmúlt, és most már jól vagyok, tehát nincs hosszú távú károsodás – yay! Igen, a GABA-t ajánlom. Kérjük, értékelje ezt a véleményt hasznosnak.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Ez egy Must Have, ha depresszióban, szorongásban, alvászavarokban, az agy kémiai károsodásában szenved. Ez a kiegészítés elképesztő hatalmakkal rendelkezik a károsodott idegrendszeri problémák segítésében (amelyek a legtöbbünknek vannak), és a neurotranszmitter jelek összekapcsolásában, amelyek kulcsfontosságúak a megfelelő agyműködéshez is. Nyugalmat ad, és visszaadja az irányítást azokon a területeken, amelyekkel sokan küzdenek. Sokkal inkább képes voltam nyugodt és koncentrált maradni anélkül, hogy úgy érezném, hogy az idegeim széthúzódnak, és a nehezen megfékezhető gondolataim száguldanak. Ez valóban nagyszerűen segít mindezeken a területeken. Nem GMO, így a szervezet hatékonyabban szívja fel a tulajdonságait. Ezt a Now márkákkal 200 mg 5-HTP-vel együtt szedem, és csodákat tettek a megkönnyebbülés csodájára nekem és a nőm életében. Ez önmagában, és különösen, ha 5-HTP-vel kombinálják, nagyon jól helyettesítheti a depresszió, a szorongás vagy a mentális rendellenességek gyógyszereit – amelyeknek nagyon negatív mellékhatásai vannak. A Gaba lesz az Ön jegye!

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Ez az első alkalom, hogy GABA-t rendeltem, és meg vagyok lepődve a hatásán! Egy 500 mg-os kapszulát veszek be reggel éhgyomorra, ahogy a dobozon javasolták, és ettől sokkal nyugodtabb és kevésbé stresszes leszek egész nap. Próbáltam még egy tablettát lefekvés előtt bevenni, és azt kell mondanom, hogy semmilyen módon nem befolyásolja az alvásomat, de nincsenek alvással kapcsolatos problémáim. Továbbá kipróbáltam reggel két kapszula (1000 mg) bevételét és kb. fél óra múlva izomgyengeséget, bizsergő érzést éreztem a kezemben és némi szédülést is. Ez körülbelül egy órán át tartott, majd elmúlt. Azt hiszem, maradok az egyszerre 500 mg-nál. Összefoglalva: enyhe szorongásra remek, de óvatosan kell adagolni.

iHerb vásárlói értékelés. Jogi nyilatkozat: Nem orvosi vagy szakmai tanácsadás.

Milyen mellékhatásai vannak a GABA-kiegészítőknek?

Lényeges, hogy kövesse az utasításokat, akár kiegészítőket használ, akár olyan gyógyszereket szed, amelyek a GABA-t utánozzák vagy annak fokozására irányulnak.

Gyógyszerek mellékhatásai

Azoknak, akik olyan gyógyszereket használnak, amelyek a GABA-t utánozzák vagy annak fokozására irányulnak, gondosan be kell tartaniuk az orvosuk vagy gyógyszerészük utasításait.

Túl nagy mennyiségben vagy alkohollal vagy opioidokkal kombinálva központi idegrendszeri (CNS) depresszióhoz vezethet[6]GABA Receptor. National Library of Medicine. Mary J. Allen; Sarah Sabir; Sandeep Sharma: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526124/. Ez a szervezet lelassulását okozhatja, így az illető már nem tud lélegezni. Ez életveszélyes lehet.

Kiegészítők mellékhatásai

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy napi[7]United States Pharmacopeia (USP) Safety Review of Gamma-Aminobutyric Acid (GABA). National Library of Medicine. Hellen A. Oketch-Rabah, Emily F. Madden, Amy L. Roe, and Joseph M. Betz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8399837/ 120 milligramm (mg) GABA napi 120 milligrammig történő, 12 héten át tartó szedése kiegészítőként valószínűleg nem okoz káros hatásokat.

Az embereknek óvatosnak kell lenniük, amikor más gyógyszerekkel együtt használják őket.

Magas vérnyomás vagy epilepszia elleni gyógyszerekkel való együttes alkalmazásuk fokozhatja e gyógyszerek hatását.

Az embereknek mindig konzultálniuk kell az orvossal, mielőtt bármilyen kiegészítőt szednének, és biztosítaniuk kell, hogy az orvos tudja, hogy az illető milyen gyógyszereket szed már.

Az FDA nem szabályozza ugyanúgy az étrend-kiegészítőket, mint a gyógyszereket. Az embereknek ügyelniük kell arra, hogy csak jó hírű forgalmazóktól és cégektől vásároljanak.

Összefoglaló

A szervezet természetes módon termel GABA-t, amely elősegíti az alvást, enyhíti a szorongást és védi az agyat. A hatását utánzó gyógyszerek fontos szerepet játszanak az epilepszia és a fájdalomcsillapítás kezelésében. Egyesek táplálékkiegészítőket szednek, de a tudósok még vizsgálják, milyen előnyökkel járhat[8]What to know about GABA, Medically reviewed by Nancy Hammond, M.D. — Written by Rachel Nall, MSN, CRNA: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326847[9]Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on brain and behavior. National Library of Medicine. Evert Boonstra, Roy de Kleijn, Lorenza S. Colzato, Anneke Alkemade, Birte U. Forstmann, and Sander Nieuwenhuis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594160/[10]γ-Aminobutyric acid (gamma-aminobutyric acid), Wikipedia.org: https://en.wikipedia.org/wiki/%CE%93-Aminobutyric_acid.

A GABA-kiegészítők bármilyen állapotra történő alkalmazása előtt a legjobb, ha orvosával beszél. Ők javasolhatják, hogy először próbáljon ki egy orvosilag bevált kezelést. Ha támogatják a GABA-kiegészítők használatát, akkor tanácsot adnak az illetőnek, hogyan teheti ezt biztonságosan.

Az áttekintést Svetka Gaba készítette. Az étrend-kiegészítők kutatója és tesztelője vagyok. Táplálkozástudományt, biológiát és neuropszichológiát tanulok.

Referencias:

Referencias:
1 Gallup 2020 Global Emotions Report: https://www.gallup.com/analytics/324191/gallup-global-emotions-report-2020.aspx
2 γ-Aminobutyric acid (GABA) administration improves action selection processes: a randomised controlled trial. Laura Steenbergen, Roberta Sellaro, Ann-Kathrin Stock, Christian Beste & Lorenza S. Colzato: https://www.nature.com/articles/srep12770
3 Oral intake of γ-aminobutyric acid affects mood and activities of central nervous system during stressed condition induced by mental tasks. A. Yoto, S. Murao, M. Motoki, Y. Yokoyama, N. Horie, K. Takeshima, K. Masuda, M. Kim & H. Yokogoshi: https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-011-1206-6
4 Oral Supplementation Using Gamma-Aminobutyric Acid and Whey Protein Improves Whole Body Fat-Free Mass in Men After Resistance Training. National Library of Medicine. Maya Sakashita, Utano Nakamura, Noriko Horie, Yasuhiro Yokoyama, Mujo Kim and Satoshi Fujitab: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6522239/
5 Safety and Efficacy of Gamma-Aminobutyric Acid from Fermented Rice Germ in Patients with Insomnia Symptoms: A Randomized, Double-Blind Trial. National Library of Medicine. Jung-Ick Byun, Yu Yong Shin, Sung-Eun Chung, and Won Chul Shin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6031986/
6 GABA Receptor. National Library of Medicine. Mary J. Allen; Sarah Sabir; Sandeep Sharma: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526124/
7 United States Pharmacopeia (USP) Safety Review of Gamma-Aminobutyric Acid (GABA). National Library of Medicine. Hellen A. Oketch-Rabah, Emily F. Madden, Amy L. Roe, and Joseph M. Betz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8399837/
8 What to know about GABA, Medically reviewed by Nancy Hammond, M.D. — Written by Rachel Nall, MSN, CRNA: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326847
9 Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on brain and behavior. National Library of Medicine. Evert Boonstra, Roy de Kleijn, Lorenza S. Colzato, Anneke Alkemade, Birte U. Forstmann, and Sander Nieuwenhuis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594160/
10 γ-Aminobutyric acid (gamma-aminobutyric acid), Wikipedia.org: https://en.wikipedia.org/wiki/%CE%93-Aminobutyric_acid
Svetka Gaba's Blog
Deja un comentario

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: